Gå ett steg längre….

MBT-skor är utmärkt att använda som arbetsskor när man går och/eller står mycket på hårda golv. De finns även som skyddsskor med stålhätta och spiktrampskydd.

Den dämpande, mjuka och rundade sulan minskar på spänningar, trötthet och besvär i fötter, knän, höfter och rygg. Det visade sig bl a i en studie gjord vid Göteborgs Universitet ”Kan användandet av en instabil och dämpande arbetssko minska subjektiva muskuloskeletala belastningsbesvär?”. Klicka här för att se studien.

Den rundade sulan stimulerar till en upprätt hållning där ryggrad, ben och fötter belastas gynnsamt. Skorna hjälper personen att inta den rakare hållningen, men det är musklerna som håller kvar kroppen i hållningen. Det betyder att skorna ger en långvarig träning av hållningsmuskulaturen. Många upplever att de förbättrar och får en bra hållning med hjälp av MBT-skorna.dämpande arbetsskor avlastande ergonomiska

MBT-skor har hjälpt personer minska sina besvär i tår, fotleder, knän, höfter, rygg och nacke/skuldror. För många ger de en stor lindring vid artros/förslitning i dessa områden. MBT-skorna har även hjälpt minska smärta vid hälsporre, hälsenebesvär, kramp i vader mm. Se referenser nedan.

A-Ergonomi hjälper till med professionell utprovning, teknikgenomgång och försäljning av skorna.

Referenser

mbt-höftbesvär

Tidigt i vintras genomgick jag en lättare höftoperation som skulle följas av 6 veckor på kryckor och med mål att vara helt återställd inom tre månader. Tyvärr gick det inte enligt plan. Operationen misslyckades och när det var dags att släppa kryckorna gjordes en utredning som visade på att brosket försvunnit. Så en lätt skada slutade med en helt utsliten höft. Jag blev rekommenderad att fortsätta med kryckor och fortsatt sjukgymnastik.
På midsommarafton (då hade jag gått med kryckor i fyra månader) träffade jag en tjej vars pappa hade en sliten höft och som kommit i kontakt med MBT-skor. Hon talade sig varm för dessa skor då pappan fått en helt annan möjlighet till aktivt liv med hjälp av dem.
Jag blev nyfiken och läste om skorna på nätet. Jag tyckte att idén med skorna lät logisk och testade därför dem. Upplevelsen var fantastisk, det låter som ett mirakel och det var ett mirakel; Jag kunde med en gång släppa kryckorna! I början kunde jag bara använda skorna någon timma åt gången då jag fick träningsvärk på alla möjliga konstiga ställen. Successivt kunde jag dock börja ha dem längre och längre del av dagen och nu är jag helt beroende av dessa skor.  Eftersom jag är 45 år så är det egentligen på tok för tidigt att sätta in en höftprotes. Med hjälp av mina MBT hoppas jag kunna skjuta en sådan operation långt bort.  Förutom att jag klarar mig utan kryckor så har jag både fått bättre hållning och lite fastare rumpa (åtminstone enligt min man) och det är ju aldrig fel!

Eva Wahlberg


mbt-ryggbesvärJag jobbade tidigare i butik. Då golvet var ett hårt betonggolv dröjde det inte länge innan jag fick väldiga smärtor i ryggslutet. Även fötterna smärtade. Av en händelse stötte jag på MBT-skorna och blev nyfiken. Då det visade sig att min kompis tjej hade ett par hon var nöjd med, var det ingen tvekan längre. Mitt livs viktigaste skoköp har det visat sig. Nu har jag haft dem i snart två och ett halvt år och är fortfarande lika nöjd.
Genom träning och vård är min rygg bra, dock har flera läkare uttryckt sin förvåning över hur ryggen så snabbt återfått sin styrka. Att jag dessutom får bättre hållning och styrker många muskelgrupper genom s k passiv träning, är en bonus.
PS Alla tjejer som springer ihjäl sig på gymmet för att få en fastare rumpa borde köpa sig ett par MBT istället. DS

Hasse Carlsson – Mål & Mening


mbt-bra-hållningJag har tidigare lidit av dålig hållning, då jag sjönk ihop med kutig rygg. Efter en graviditet fick jag ländryggsbesvär och hade haft det i ca 1½ år då min svärmor, som hade MBT-skor, rekommenderade mig att skaffa ett par. Ganska snabbt, redan efter ca 2 veckor, kände jag en avlastning i länden.
I början gick jag bara kortare stunder med skorna, men kunde ganska snabbt öka tiden. Till min glädje märkte jag att även min hållning påverkades positivt. Med hjälp av skorna känner jag att jag drar tillbaka axlarna och får en mer medveten, rakare hållning som känns avslappnad. Hållningen kommer automatiskt, d v s jag behöver inte gå och spänna mig på något sätt. Det känns väldigt naturligt att sträcka på sig med MBT-skorna.
Det som jag upplever mest fantastiskt är att den förbättrade hållningen även följer med mig i sittandet. Jag kommer på mig själv att jag sitter mycket rakare   vid mitt skrivbord nu och det känns så gott! Genom att jag har gått i MBT-skorna har jag skapat ett muskelminne, en medvetenhet, att det känns bra med en rakare hållning, som kommer fram även i sittandet. Jag rekommenderar absolut MBT-skor till den som vill förbättra sin hållning. Det känns som ett väldigt enkelt och naturligt sätt att göra det på.

Agnes Fagerberg – Skolsköterska


mbt-knäbesvärNär jag fick artros i knät ville läkaren sjukpensionera mig. Jag började då, på sjukgymnastens inrådan, använda MBT-skor i arbetet. I samband med att jag började använda skorna kunde jag sluta med smärtstillande. Smärtan i knät minskade successivt först genom att jag hade smärtfria nätter till att jag efter 9 månader kunde ha helt smärtfria dagar. Jag kunde leva ett ganska normalt liv igen. I början var det ovant med MBT-skorna och jag kunde bara ha dom korta stunder, men nu känns det mycket bättre. Skillnaden är stor mot vanliga arbetsskor, det känns som att gå på mjuk mossa. Jag skulle önska att alla som jobbar på hårda golv fick prova MBT. Ett år efter läkarens förslag om sjukpensionering har jag fortfarande inte haft en sjukdag!

Bill Andersson – Fabriksarbetare


mbt-vadbesvär

Det var min massör som tipsade mig om MBT och att de finns som skyddsskor. Jag arbetar sedan 25 år tillbaka på betonggolv och mina vader har varit stumma och känts som trästockar de senaste 5-6 åren. Massören har behandlat dem i 3 år. Efter bara några dagar med MBT släppte alla spänningar. Jag blev jättepaff! Jag provade mina gamla skyddsskor och då kom stumheten genast tillbaka. Nu vill jag inte ha någonting annat på jobbet. Med mina gamla skyddsskor var jag även trött i hålfoten, det blir jag inte alls på samma sätt med MBT.

Man måste lära sig att gå i dem. Första gången hade jag dem 20 minuter, sedan hade jag ont av utmattning. Men efter 3-4 ggr kunde jag ha dem nästan en full dag. Min massör trodde inte sina ögon när hon upptäckte hur mjuka vader jag hade fått på bara ett par veckor! Jag rekommenderar MBT till 110 %!

Inge Nyman – Ludvig Svensson AB 


MBT, Nackont, yrsel, ont i skuldror, ergonomiska skor, avlastande skor, dämpande, P1050769 - Vid 90-års ålder skaffade jag mig MBT-skor. Då hade jag länge lidit av nackbesvär och yrsel. Jag började använda dem försiktigt och ökade användningstiden successivt. Efter ett halvår har nackbesvären minskat, men framför allt märker jag att balansen blivit bättre, så jag vågar göra fler saker. Jag använder sandaler inomhus och en stängd modell utomhus. Yrseln? Tja, jag tänker inte så mycket på den längre.

Ulla Söremo – 91 år


mbt-fotbesvärInnan jag skaffade MBT-skor, smärtade tårna vid varje steg jag tog. Det gav mig en felaktig fot-isättning, vilket påverkade resten av kroppen negativt. Med MBT rullar jag fram på steget, vilket avlastar tårna. Tålederna blir mer eller mindre stilla genom hela steget. Mina tåbesvär har markant minskat sedan jag började använda MBT. Tack vare MBT-skorna har vilovärken i tårna avtagit så mycket att jag sover bättre på nätterna.

Tidigare kände jag även av en trötthet i svanken när jag stod och gick mycket. När jag väl vant mig vid skorna, har trötthetskänslan i svanken minskat. Detta tack vare att jag fått en mer upprätt hållning.

Anders Blixberg – International Färg AB


mbt-ont-i-ryggenEfter att ha haft ont i ryggen i 10 år skaffade jag MBT-skyddsskor till jobbet. Man ska fasa in användandet av skorna, men jag gick nog lite för snabbt fram i min användning av dem. I drygt en månad hade jag nämligen sådan träningsvärk, ont i hela kroppen, att jag var färdig att ge upp. Det är ju muskler man inte är van att använda som sätts igång. Nu har jag haft MBT-skorna i snart 4 månader och jag är jätteglad att jag inte gav upp. All smärta i ryggen är borta och det går ruskigt bra att använda skorna. Jag rekommenderar alla som arbetar på betonggolv, inte bara de som har ont, att skaffa MBT-skor. Idag kan jag inte tänka mig att arbeta utan mina MBT.

Niklas Karlsson – Ludvig Svensson AB


IMG_2666 - kopia

Innan jag började använda MBT hade jag ont under fotsulorna och i vaderna när jag vaknade och steg upp. Även knäna gjorde våldsamt ont när jag gick upp. Via en arbetskamrat fick jag information om att MBT-skyddsskor kunde vara en hjälp för mig. Min arbetsgivare köpte då ett par.  I början fick jag ordentlig träningsvärk i vaderna, men smärtorna i fötterna och knäna försvann redan efter två veckor. Det var så otroligt gott att våga sätta i foten i golvet igen när jag vaknade på morgonen. Vaderna är inte några problem längre, varken på morgonen när jag vaknar eller under dagen då jag arbetar och går i mina MBT. Jag känner ingenting av de besvären längre.

Leif-Åke Andersson – Stora Enso Jag har en kronisk hälseneinflammation på min ena fot och en hälsporre på min andra. Tidigare har jag hela tiden haft inlägg i mina skor för att kunna hantera smärtan. Med MBT är både hälsenesmärtan och hälsporrebesvären helt borta. Dessutom känner jag att min hållning har blivit bättre, trötthetskänslan i ländryggen, som jag haft och gått på behandlingar för, har också försvunnit. Det tog några dagar innan smärtan i fötterna försvann och det kändes skönt att gå i skorna. Tidigare har jag varit stel i höfter och rygg när jag vaknat. Det har också försvunnit med MBT-skorna. Nu känner jag mig mycket mjukare i kroppen när jag vaknar på morgonen.

Maria Borgstedt-BakkeI säkert 15 års tid har min högra axel dragit sig framåt vilket skapat en trötthetskänsla i axel och skuldra. Redan efter ett par veckor med MBT-skor kände jag mig rakare, att axeln drogs bakåt och att trötthetskänslan hade försvunnit.

Kerstin Flensburg


Läs mer om MBT-skorna på följande länk: www.mbtskorsverige.se